Propolis

Použitie:

- vnútorne sa užíva denne 1 až 3-krát 10 až 40 kvapiek 1 hodinu pred jedlom, a to nakvapkaním na piškótu, do ovsených vločiek, jogurtu, na chleba alebo nakvapkaním do vody, kde sa ale trochu vyzráža na okrajoch a zbelie, ale nestráca svoje liečivé účinky.

Chemické rozbory propolisu v poslednom desaťročí poukázali na možnosti jeho využitia v humánnej i veterinárnej medicíne pre jeho široké biologické a farmakologické účinky. Zistilo sa, že propolis pôsobí baktericídne (ničí a usmrcuje baktérie), fungicídne (ničí huby), miestne anesteticky (utlmuje citlivosť až bolesť napr. zubov), pôsobí antitoxicky (ruší účinok niektorých jedov na organizmus napr. alkohol), má antivírusové a protizápalové účinky, utlmuje účinok z ožiarenia a pôsobí dermoplasticky (podporuje hojenie sa rán). 

Kozmetické:

- krémy proti starnutiu, vlasové kondicionéry, deodoranty, dezinfekčné, antioxidačné a ochranné prostriedky. 

Technické:

- ochrana dreva - termoizolačné vlastnosti, laky. 

Použitie propolisovej tinktúry z knihy "Léčení včelími produkty"

Všetky zápaly, ktoré vyvolávajú horúčku   - 3x denne 30 kvapiek 
Ženy v období prechodu    - 1x denne 10 kvapiek 
Zápal prostaty                               - veľmi účinný liek, 3x denne 30 kvapiek alebo 1x denne 30 kvapiek až do úplného vyliečenia
Zápal pečene a ľadvín   - 2x denne 40 kvapiek zriediť so 100ml vody - užívať každý druhý deň až do vyliečenia
Angína, katar, zápal hrdla   - 40 kvapiek zmiešame s 200ml teplej vody, pijeme a vyplachujeme niekoľkokrát denne (piť nalačno)
Pri otlakoch a odreninách   - zvlhčíme vatu a prikladáme na bolestivé miesta na noc. Cez deň natierame propolisovou masťou                                                       
Žalúdočné a dvanástnikové vredy   - nalačno pijeme 40 kvapiek zriedených v 100ml teplého mlieka
Poranenie pri holení    - na 100ml teplej vody dáme 40-50 kvapiek a roztokom umývame tvár 
Na vytriezvenie dáme opitému   - 100ml studenej vody s 50 kvapkami tinktúry 
Pleseň na nohe    - natierame miesta medzi prstami 
Bolesti žalúdka   - 50 kvapiek zriedime so 100ml teplej vody - bolesti rýchlo ustupujú 
Pri zápche     - piť 2x denne nalačno 50 kvapiek zriedených v 100ml teplej vody. Je to výborný a účinný liek
Bolesť zubov   - vatu namočíme a priložíme na bolestivý zub, tiež veľmi účinný liek na hnisajúce ďasná
Popáleniny 1.stupňa    - popálené miesta natierame niekoľkokrát denne, proti vzniku pľuzgierov

Účinný pri reumatických ochoreniach. Uvedené recepty sú výberom osvedčených postupov používaných minulou generáciou a potvrdených lekárskou praxou i vedou.

Včelie produkty podpora imunity, respiračné ochorenia - propolis, neplodnosť - Vijačka voštinová: rozhovor>>

https://www.lumen.sk/archiv-play/142973?fbclid=IwAR3rS5X0gjIJ7kkznzGHTFiE60oCMhcUH6Vmda95YjVi8NKecIN4z8ohr78

Rozbor propolisu:

Podľa chemických rozborov vykonaných v poslednom čase propolis obsahuje nasledujúce látky:

Z aromatických aldehydov vanilín a izovanilín, z aromatických kyselín kyselinu škoricovú, kávovú, ferulovú a benzoovú; z alkoholov len škoricylalkohol.

Z flavónov sa v propolise vyskytuje predovšetkým chryzín, galangín, kvercetín, pinocembrín, tektochryzín, akacetín, kempferid, ramnocibrín, pinostrobín, isalpinín, 5-hydroxy-7, 4-dimetalflavón-5, 7-dihydroxy-3, 4-dimetoxyflavón a 3,5-dihydroxy-7, 4-dimetoxyŕlavón.

Zo skupiny flavonolov sa v propolise zatiaľ zistil len 5-hydroxy-7, 4-dimetoxylflavonol a z cukrov melecitóza.

Z minerálnych látok obsahuje propolis železo, meď, horčík, kobalt, zinok, mangán, sodík, vápnik, hliník a kremík.

Chemické rozbory propolisu však nie sú skončené, a preto možno predpokladať, že sa v ňom nachádzajú ešte ďalšie látky, ktoré sú farmakologicky účinné, ale doteraz nie sú chemicky dokázané. Doteraz bolo objavených okolo 180 rôznych zlúčenín. Využitie:

Príprava propolisovej tinktúry:

- do 100 ml 50 % percentného alkoholu nasypeme 30 g propolisu, a potom túto zmes pretrepávame niekoľko-krát denne v priebehu jedného týždňa. Nakoniec zmes necháme usadiť a rozpustenú časť zlejeme. Postup môžeme zopakovať na polovičnej dávke alkoholu a zvyšku ktorý nám ostal. postup opakujeme.

 

Propolis vylámaný z propolisovej mriežky úplne čistý bez akýchkoľvek nečistôt.

Propolis získavajú včely zo živíc a silíc, ktoré sa tvoria na stromoch a kroch, ako aj na pukoch rôznych stromov, napríklad topoľoch. Lietavky donášajú propolis do úľa vo forme obnôžok na treťom páre končatín, podobne ako peľ.

Včely uzatvárajú propolisom všetky otvory menšie ako 5 mm, zužujú letáče, dezinfikujú voskové bunky a zatmeľujú usmrtené živočíchy, ktoré vnikli do úľa a sú príliš veľké na vynesenie z úľa.

Vôňa propolisu je typická, s jemnou arómou včelieho vosku alebo škorice.

Chuť propolisu je horká a mierne štipľavá.

Propolis nie je rozpustný vo vode, ale dobre sa rozpúšťa v éteri, chloroforme, koncentrovanom etylalkohole a v čpavku.

Získavanie a manipulácia:

Produkciu propolisu zvyšujeme zakrytím stropu úľa umelohmotnou mriežkou s okami menšími ako 3 mm, ktorú včely zatmelia. Po stuhnutí v chladničke sa propolis vymrví. Nároky na skladovanie nie sú vysoké, keďže ide o stabilnú látku.

Uskladňujeme pri teplote menšej ako 10 °C a v tmavej miestnosti. Vzhľadom na rozdielne zdroje propolisu v jednotlivých oblastiach majú jednotlivé vzorky propolisu aj rozdielne fyzikálne i chemické vlastnosti. Pri úľovej teplote 35 °C má propolis polotuhú konzistenciu, je lepkavý. Pri nižších teplotách (+ 5 °C) je tvrdý a krehký. Bod topenia propolisu je rozdielny podľa toho, z akých rastlín pochádza. Curyllo uvádza, že propolis má bod topenia 60 - 69 °C, podľa Makašviliho 65 - 82 °C.

Propolisová mriežka