Pastovaný med

Pastovaný(krémový) med - Úprava medu pastovaním

Aj po niekoľkých rokoch si uchováva krémovú podobu a veľmi ľahkú naberateľnosť.
 

Pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu. Pastovaním upravíme med na jemne kryštalickú hmotu (kryštáliky o veľkosti 10 mikrometrov). Pastovaný med sa nazýva tiež krémový med (cream honey), lebo svojou konzistenciou pripomína krém. Pastovaný med je populárny hlavne preto, že je ľahko natierateľný, ľahko sa naberá, netečie, nekvapká a skladovaním nemení svoje vlastnosti. Na pastovanie sa hodia medy kvetové, najvhodnejší je med repkový. Napriek tomu, že agátový med patrí medzi kvetové medy, je na pastovanie úplne nevhodný pre svoju typickú vlastnosť, že kryštalizuje až po niekoľkých mesiacoch.

 
Pastovací hranol, ktorým sa mieša repkový med 3x denne 7 dní v týždni.
 

Postup pastovania

Med začneme 3 krát denne miešať miešadlom určeným na pastovanie medu. Po niekoľkých dňoch med začne belieť a naberie perleťový lesk, ale ešte je tekutý. V tomto čase ho naplníme do fliaš, kde med dôjde do konzistencie keď sa dá naberať lyžičkou alebo nožom, ale netečie.

Hoci je med na začiatku peknej žltej farby, zmení sa jeho farba na sivú až bielu vplyvom kryštálikov, ktoré sa vytvorili počas kryštalizácie medu.  Je to len optický jav odrazu svetla do nášho oka, ktoré vyhodnotí farbu ako bielu. Podobne je to aj pri snehu. Je biely, hoci voda je bezfarebná.